Wat een verademing om nog eens een echte wijnboer te bezoeken. Tot nu toe waren het stuk voor stuk tastingrooms met de allures van de lounge van een sjiek hotel met bijbehorend restaurant. De winery was in het beste geval zichtbaar door een glazen raam, maar meestal zelfs niet.
Niet hier. Hier is het meer zoals in Frankrijk. De proefruimte is eenvoudig, en de muren hangen vol met medailles die de wijnen van het domein door de jaren hebben behaald en met fotos van de eigenaars (5 generaties van de familie Parker, die het bedrijf sinds 1852 in bezit hebben).
De wijnmaker Etienne Louw nam ons al dadelijk mee in de wijnkelder waar men druk bezig was met de oogst voor de schuimwijn te persen (ze maken onder andere een methode cap classique op het domein).
Ze maken hier schitterende wijnen tussen de 4,5 en 12,5 €/fles. Vooral de Pinotage uit de Altydgedacht Estate Range (9,5 €/fles) is ronduit schitterend.
Die heb ik ook bij de lunch genomen (ja je kon hier op het erf ook eenvoudig maar zeer lekker lunchen, buiten tussen de bomen onder een parasol, want de afrikaanse zon brandt hier stevig).
Pinotage is een typische zuidafrikaanse druif, een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault die in 1925 hier aan de universiteit in Stellenbosch is ontstaan. Pas in 1941 werd de eerste wijn van Pinotage gemaakt. De naam Pinotage dateert pas van 1961 en is een samenstelling van Pinot en Hermitage, zoals Cinsault hier toen werd genoemd. Dat is wel leuk, 1961 is ook mijn geboortejaar. Een zeer goed wijnjaar overigens ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten